Goldsmith Street is a modest masterpiece

Goldsmith Street by Mikhail Riches with Cathy Hawley has won the 2019 Stirling Prize: awarded to the UK’s best new building.

The project for Norwich City Council is made up of almost 100 highly energy-efficient homes. Rows of two-storey houses are bookended by three-storey flats, each with their own front door, generous lobby space for prams and bikes, and a private balcony. The back gardens of the central terraces share a secure ‘ginnel’ (alleyway) for children to play together, and a wide landscaped walkway for the community runs directly through the middle of the estate. Parking has been pushed to Goldsmith Street’s outer edges, making sure that people, not cars, own the streets.

The project for Norwich City Council is made up of almost 100 highly energy-efficient homes. Rows of two-storey houses are bookended by three-storey flats, each with their own front door, generous lobby space for prams and bikes, and a private balcony. The back gardens of the central terraces share a secure ‘ginnel’ (alleyway) for children to play together, and a wide landscaped walkway for the community runs directly through the middle of the estate. Parking has been pushed to Goldsmith Street’s outer edges, making sure that people, not cars, own the streets.

Goldsmith Street also meets rigorous Passivhaus standards – remarkable for a dense, mass housing development. It is a passive solar scheme, designed to minimise fuel bills for residents: annual energy costs are estimated to be 70% cheaper than for the average household. Even the smallest details have been thought about: letterboxes are built into external porches to reduce any possibility of draughts, and perforated aluminium ‘brise-soleils’ provide sun shades above windows and doors.

The 2019 RIBA Stirling Prize judges, chaired by Julia Barfield, said: The project for Norwich City Council is made up of almost 100 highly energy-efficient homes. Rows of two-storey houses are bookended by three-storey flats, each with their own front door, generous lobby space for prams and bikes, and a private balcony. The back gardens of the central terraces share a secure ‘ginnel’ (alleyway) for children to play together, and a wide landscaped walkway for the community runs directly through the middle of the estate. Parking has been pushed to Goldsmith Street’s outer edges, making sure that people, not cars, own the streets.

© Creating Excellence
Website created by Nicky Stephen Marketing
Photos courtesy of: @DougKing Photos
Creating Excellence Ltd is a company limited by guarantee. Registered in England and Wales number 6148133. Registered address: 9 Beechen Cliff Villas, Beechen Cliff Road, Bath, BA2 4QR
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram