Creating Excellence want to reassure that we are taking coronavirus seriously and will wish to avoid putting our team, Panel members, local authority and developer/design colleagues at any risk – your safety is our utmost priority in delivering our services to you.

For now, we will not be holding face to face events, but will be offering remote-based support instead. We will be discussing with those that have booked onto design reviews on how this can be delivered. We will adapt design support on any new commissions received in this interim period.

Training events will be postponed until later in the year – and delegates will receive separate notification on that.
If you have any queries about our approach, or suggestions on how we can continue to best provide support, please let us know.

We hope the current crisis is not affecting you, your loved-ones or your business too much and that we can get back to normal soon. Thank you.

Sainsburys, Ottery St Mary

Download PDF

Inserting a supermarket into a sensitive heritage setting was a tricky design and planning proposition. Design review gave assurance that the impact would be acceptable.

The Site and Scheme Outline

A 20,000 sq. ft. food store with a 124-space car park on a very sensitive site in the centre of Ottery St Mary, within the listed Chanter House Estate and close to listed buildings. The design aim was to achieve a balance between a modern building and its heritage context.

The Design Review

The Panel gave its support in principle to the scheme. The scheme’s ‘honest contemporary stance’ was welcomed as the supermarket would ‘have a presence but not be aggressive’. The scheme was considered to be sensitive to its historic context. A prominent listed wall across the site was kept and incorporated into the scheme and important trees were retained. Materials were carefully selected to fit the character of the setting.

The Panel sought changes to the roof and offered comments about environmental sustainability and the car park.

The Panel’s letter was reproduced in full in the Design and Access Statement submitted as part of the planning application.

A Consent

Some aspects of the scheme gave rise to concern, not least the impact on the conservation area.   English Heritage recognised the case for a store but pressed for other options be looked into before the scheme was accepted. In the end, the scheme gained consent. The Panel’s support was reported to the planning committee.

Photo credit Commercial Property Photography

Client: Sainsburys
Design Team: Stride Treglown, CHQ Architects
Planning Authority: East Devon District Council
Scheme: Class A1 food store, customer car parking, service access and associated development
© Creating Excellence
Website created by Nicky Stephen Marketing
Photos courtesy of: @DougKing Photos
Creating Excellence Ltd is a company limited by guarantee. Registered in England and Wales number 6148133. Registered address: 9 Beechen Cliff Villas, Beechen Cliff Road, Bath, BA2 4QR
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram